Σχολή Ρομανώφ

Το μπαλέτο γεννήθηκε και αναπτύχθηκε ως ξεχωριστό είδος χορού στην Ιταλία, στην περίοδο της ιταλικής Αναγέννησης και αργότερα διαδόθηκε στην Γαλλία, όπου εξελίχθηκε ως χορευτικό είδος. Η ονομασία του προέρχεται από την ιταλική λέξη ballare (ballet), που σημαίνει «χορεύω». Η αναγέννηση του μπαλέτου ξεκίνησε στην Ρωσία περίπου το 1875 με την παραγωγή αθάνατων θεατρικών παραστάσεων, όπως «Η Λίμνη των Κύκνων» και «ο Καρυοθραύστης» και την εμφάνιση καινούριων ταλέντων. Σύντομα, το μπαλέτο εξαπλώθηκε στην Αγγλία και στην Αμερική και σε άλλες χώρες, όπου εξελίχθηκε περαιτέρω, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι 8 γνωστές σχολές ή μέθοδοι τεχνικής του μπαλέτου.

Το μπαλέτο είναι μία μορφή τέχνης με απαιτήσεις από τόσο στις σωματικές όσο και στις διανοητικές ικανότητες και την ωριμότητα των χορευτών κάθε επιπέδου, ακόμα και στους επαγγελματίες. Σκοπός του εκπαιδευτικού είναι να προετοιμάσει σωστά τους μαθητές του εφοδιάζοντάς τους με σωστές γνώσεις και βελτιώνοντας τις χορευτικές τους ικανότητες.

Στην Ελλάδα οι μέθοδοι που διδάσκονται ως επί το πλείστον είναι της αγγλικής ακαδημίας Royal Academy of Dance (RAD) και η ρώσικη μέθοδος Vaganova. Η Σχολή μας ακολουθεί το αγγλικό σύστημα.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΛΕΤΟΥ

Το μπαλέτο περιλαμβάνει ασκήσεις που βελτιώνουν την στάση του σώματος και τον συντονισμό των μελών του, καθώς και την αίσθηση του ρυθμού και την μνήμη.

Ως αεροβική άσκηση, το μπαλέτο συμβάλλει στην καλή φυσική κατάσταση και ενδυναμώνει τους μύες της πλάτης και τους κοιλιακούς μύες, χτίζοντας δυνατά, ευλύγιστα και σμιλεμένα κορμιά με τονωμένους μύες, χωρίς να προσθέτει όγκο.

Γι΄ αυτό κιόλας συνίσταται σε αθλητές να πάρουν μαθήματα μπαλέτου για την βελτίωση των επιδόσεων τους σε όλους τους τομείς.

Οι χορευτές μαθαίνουν να σέβονται το σώμα τους και το μυαλό τους με υγιή τρόπο, και διοχετεύουν την ενέργειά τους εποικοδομητικά.

Το μπαλέτο ενισχύει την μουσική καλλιέργεια των μαθητών και ενθαρρύνει την εκτίμηση και την αγάπη για την κλασσική μουσική.

Όσοι ασχολούνται με το μπαλέτο αποκτούν γνώσεις για τις ρίζες και την ιστορία του μπαλέτου, και σεβασμό τα σπουδαία μπαλέτα και τους διάσημους χορευτές.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους και την επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις των διάφορων επιπέδων, ο μαθητής έχει την ευκαιρία να κερδίσει υποτροφία σε κάποιο πανεπιστήμιο χορού ή να γίνει επαγγελματίας δάσκαλος χορού και να ζει από αυτό.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι χαρίζει αυτοπεποίθηση και πολύ διασκέδαση.